Osteopatiens tre søyler

Osteopatiens tre søyler
29. mai 2018 @sassa
In Osteopati

Osteopatien, med sin holistiske tilnærming, bygger på tre søyler for diagnostikk og behandling:

  • Det strukturelle – sørger for en sunn bevegelsesfrihet for alle kroppens ledd
  • Det viscerale – sørger for en sunn bevegelsesfrihet for kroppens indre organer, fordøyelsessystemet, hjerte- og karsystemet, respirasjonssystemet, urinsystemet, og immunforsvaret
  • Det kraniale – sørger for en sunn bevegelsesfrihet for de ulike bena i hodeskallen, for ryggmargen og bekkenet – hele det systemet som er basen for kroppens nervesystem.

Osteopaten jobber for å bringe disse systemet tilbake i balanse og harmoni, og for å bidra til at kroppens synergier og indre kommunikasjon fungerer optimalt.

Osteopatiens grunnprinsipper

Osteopati bygger på en holistisk forståelse av kropp og natur, men er alikevel sterkt forankret i vestlig kunnskap og forståelse av anatomi og fysiologi. I følge Dr. A.T. Still, osteopatiens amerikanske grunnlegger, er en god osteopat en som kjenner kroppens anatomi godt, følger fysiologien og samtidig har en god forståelse for osteopatiens filosofi.

Osteopatien ser på kroppen som en helhetlig struktur, og dens filosofi er bygget på fire hovedprinsipper:

  • Kroppen er én enhet, og en person representerer en kombinasjon av kropp, sinn og sjel.

Med andre ord ser osteopaten på hele personen. Nakkesmerter kan, f eks, komme av muskelspenninger i nakken, men det kan også henge sammen med dårlig holdning, fordøyelsesproblemer, en mental tilstand eller til og med et arr i mageområdet fra en tidligere operasjon.

  • Kroppen er i stand til å regulere, helbrede, og opprettholde seg selv.

Med andre ord; en osteopat helbreder ikke kroppen. Det gjør heller ikke en lege. En osteopat hjelper til med å sette i gang kroppens egen helbredelse. Det samme systemet som er ansvarlig for prosessene som gjorde det mulig for en hel kropp å bli skapt fra to celler er fortsatt i operasjon. Man kan se på det som en slags livskraft.

Livsutfordringer, både psykiske og fysiske, kan noen ganger være til hinder for livskraftens funksjonering. Osteopatens hensikt er å åpne for god flyt av blod, nervesignaler, lymfe- og andre kroppsvæsker slik at kroppens egne regulering og helbredelse kan komme i gang.

  • Struktur og funksjon er gjensidig sammenhengende

For at kroppen skal fungere optimalt må det strukturelle være i orden. F eks er en vridd ryggvirvel i nakken et strukturelt problem, men det kan ha funksjonelle ringvirkninger som f eks svimmelhet, hodepine, synsforstyrrelser og hukommelsestap. En behandling av det strukturelle vil påvirke det funksjonelle, og vice versa.

  • En god behandling baserer seg på grundig forståelse av disse prinsippene; kroppens enhet, evne til selvregulering og helbredelse, og det gjensidige forholdet mellom struktur og funksjon.

Comments (0)

Leave a reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*